Megéri tiszta LNG-vel szállítani!

Szeretne Ön kevesebb, mint 60 Ft/km üzemanyagköltséggel szállítani?

Szeretne Ön 60 Ft/km autópálya díjat megspórolni?

Mindezt megteheti, ha LNG hajtású kamionra vált!

Az LNG üzemanyag és a vele hajtott teherautók vitathatatlan sikere a környezetvédelem mellett a kedvező gazdasági feltételeken alapul. A professzionális járműflotta üzemeltetőket mindenekelőtt a teljes költségrendszer érdekli, melyben a járműtulajdonlás mellett az üzemanyag, az útdíjak, a karbantartás és természetesen a munkaerő költségek összessége szerepel.

Az LNG üzemű járművek jelenleg még a dízeleknél magasabb beszerzési áron vásárolhatók meg, ennek enyhítésére azonban számos európai tagállamban 12-20 ezer eurónyi beszerzéstámogatással, vagy adó visszaigénylés lehetőségével ösztönzik a dízelekről a gázos járművekre való átállást. A tisztán gázzal hajtott járművek szervizelése is egyszerűbb, hiszen a tiszta üzemanyagból eredően motorban nincs lerakódás, emiatt nem csökken a teljesítmény. Az előírásoknál jelentősen kedvezőbb kipufogógázok eléréséhez a tisztán gázzal üzemelő járművek nem igénylik a bonyolult AdBlue adalékkal üzemelő SCR katalizátort, sem a részecskeszűrőt, ebből kifolyólag azok karbantartása, cseréje sem fog bekövetkezni.

A gázüzemű járművek kedvezőbb tulajdonlási számítása alapvetően az üzemanyagköltségből ered. Ez könnyen megérthető, hiszen a földgáz – melyet a járművek a kitermelő által szállított, változatlan formában használnak – a szén után a legkedvezőbb áru energiahordozó a világon. A kőolaj alapú árazástól elváló kereskedelemnek köszönhetően, ha szezonális hatásoktól nem is teljes mértékben független, de a jelentős kínálati piac hatása miatt mindenképp stabil és előre kiszámítható gáz árazásra lehet számítani. Ez a flottaüzemeltetők számára egy kedvező feltételrendszert teremt Európa minden töltőállomásán.

Habár Európa tagállamai eltérő mértékben ösztönzik az LNG és a CNG üzemanyagok elterjedését, jellemző azonban, hogy nullát, vagy a magyarországinál alacsonyabb jövedéki adó kulcsokat érvényesítenek az LNG üzemanyagokra. A töltőállomások így biztosítani képesek az LNG járművek beszerzésének gyors megtérülését. Kivétel Németország, ahol a nálunk alkalmazott jövedéki adó kulcsnál magasabb érvényesül az LNG üzemanyagokra, azonban a beszerzés támogató 12 ezer eurónyi hozzájárulás mellett az autópályákon útdíjmentességet élveznek a gázüzemű járművek. Ez a legkedvezőbb Euro VI besorolású dízelekkel szemben is 18,7 cent kilométerenkénti megtakarítást jelent.

Az elméleti számításokat igazoló gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a tisztán gázzal üzemelő kamionokba mintegy 15 százalékkal kevesebb LNG-t kell tankolni kilóban mérve, mint az azonos feladatot végző dízel járműbe gázolaj literjét. A 15 %-on felül, az LNG ára egész Európában kedvezőbb a gázolaj áránál, természetesen attól függően, milyen közel található a töltőállomás az LNG forrásához, rendszerint az LNG import terminálhoz, valamint ez függ az alkalmazott jövedéki adó kulcstól is.

Magyarországon a Pannon Fuel Kft nyitotta meg az első LNG töltőállomást és annak ellenére, hogy az LNG-t csak jelentős távolságból lehet ideszállítani, határozottan kedvezőbb üzemanyagköltséget tudunk biztosítani ügyfeleink számára. Ezt fejezi ki a GLE, vagyis a gázolaj liter egyenérték is, mely szám az energia alapon hasonlítja az LNG árát a gázolajéhoz. Amikor például az LNG árának GLE megfelelője 243 Ft és ezzel egyidőben a gázolaj átlagára 396 Ft/l, akkor a flottaüzemeltető számára kb. 39 százalék üzemanyagköltség megtakarítást eredményez az LNG jármű. Ráadásul egész Európában az árak nagyon ritkán változnak, ebből kifolyólag könnyen tervezhetővé válik az üzemanyag költségkeret.

A Pannon Fuel Kft folytatja a PAN-LNG Projekt megvalósítását annak érdekében, hogy további töltőállomások nyíljanak és ezeket a töltőállomásokat a Magyarországon felépülő LNG cseppfolyósító üzemből lássuk el üzemanyaggal. A cél természetesen a lehető legkedvezőbb áru üzemanyag biztosítása a közlekedés számára.

Ön is szeretné csökkenteni flotta költségeit?

A Pannon Fuel Kft. segít kiszámítani, mekkora megtakarítást eredményezhet az Önök vállalkozásának a gázüzemre való átállás. Abban is segítségére lehetünk, hogy amennyiben mindkettő elérhető az Önöknek szükséges kategóriában, akkor a CNG, vagy az LNG járművet érdemes választania.

Kérje segítségünket, egyedi ajánlatunkat még ma!

Hívja műszaki igazgatónkat, Domanovszky Henriket a +36-70-396-7502-es számon, vagy küldjön egy levelet a domanovszky@panlng.eu email címre!